Kannattaako lämmön talteenotto?

Kannattaako lämmön talteenotto?

Nare_yleiskuva_2014Isännöin Hakametsässä taloyhtiötä nimeltä As Oy Kokonnäre. Yhtiössä on 4 kpl kivitaloja ja 122 huoneistoa. Talot ovat 1970-luvun alussa AUSA-elementtitekniikalla rakennettuja. Taloissa on koneellinen poistoilmanvaihto.

Huopakatto oli tiensä päässä, yläpohjan eristeet olemattomat ja lämpövuotojen seurauksena oli jäätymisongelmia. Taloissa ei myöskään ollut räystäitä, joten ongelmat heijastuivat myös seinärakenteisiin. Näin ollen, vuonna 2013, taloyhtiöön toteutettiin kokonaisvaltainen kattosaneeraus.

Samassa yhteydessä hallitus lähti rohkeasti pohtimaan muitakin energiansäästökeinoja. Tiedossa oli, että valtava määrä energiaa menee hukkaan kun koneellinen poisto työntää 30600 m3 lämmitettyä ilmaa taivaan tuuliin. Pyysimme tarjoukset poistoilman lämmön talteenottojärjestelmistä (LTO). Tarjousten perusteella pystyttiin esittämään takaisinmaksuajat ja arvioidut säästöt euroina. Säästöpotentiaalia oli, koska kaukolämmön kustannukset olivat 100.000 € / vuosi. Päädyttiin hankkimaan LTO-järjestelmä suurimpaan kiinteistöön, jossa oli taloyhtiön yhteinen lämmönjakohuone. Järjestelmä lämmittää patteri- ja käyttövettä kaikkiin neljään kiinteistöön.

Saneeraus toteutettiin niin, että kaikki vanhat kattorakenteet, eristeet ja ilmanvaihtoputkistot purettiin pois. Puhtaalta betonipinnalta lähdettiin rakentamaan kokonaan uudet katto-rakennelmat. Kattoja nostettiin metrillä, lisättiin räystäät, asianmukainen eristys ja poistoilman keruuputkisto uusittiin. LTO-koneelle rakennettiin oma ”koppi” yläpohjaan ja sieltä putkistot rappukäytävän nurkassa lämmönjakoon. Kompressori ja lämminvesivaraajat sijoitettiin hyviin olosuhteisiin lämmönjakohuoneeseen. LTO-järjestelmän toimitti Recair Oy ja se otettiin operatiiviseen käyttöön 1.1.2014 alkaen.

Nyt käytössäni on tarkat kaukolämmön ja sähkön kulutustiedot tammi-syyskuulta 2014. Suurena apuna oli Tampereen Sähkölaitoksen ”Wattimaatti”-nettipalvelu, josta on saatavilla tarkat kulutuslukemat kuukausittain, mukaan lukien historiatieto edelliseltä 5 vuodelta. Käytin laskelmissani lämpötilakorjattuja kulutuslukemia. Loka-marraskuun kulutukset arvioin periaatteella ”että varmasti riittää”.

Vuoden 2014 aikana LTO-järjestelmä kuluttaa sähköä noin 55000 KWh= 6500,00 €. Kaukolämpöä kuluu noin 500 MWh vähemmän, verrattuna edellisten 5v keskiarvoon= 35.000,00 €.

Tässä taloyhtiössä nettosäästö on siis noin 28.500,00 € / vuosi ja takaisinmaksuajaksi muodostuu noin 3 vuotta. Tänä vuonna alensimme hoitovastiketta 8% ja ensi vuodelle alennamme vielä 5% lisää.

Säästöt olivat suuremmat kuin uskalsimme odottaa. Isommat säästöt johtunevat siitä, että yhden kiinteistön lämmön talteenotolla lämmitetään neljän kiinteistön vedet. Varsinkin lämmityskauden ulkopuolella täällä on merkitystä, koska energiaa saadaan silloin enemmän talteen kuin on tarve. Myös yläpohjan lisäeristämisellä ja uusilla ulko-ovilla lienee muutaman prosentin merkitys.

Hallitus ja taloyhtiön osakkaat tekivät rohkeita ratkaisuja ja nyt on hienoa esitellä yllä mainittuja laskelmia. Yhtiön arvostus nousee, huoneistojen arvot nousevat ja osakkaiden asumismenot pienenevät. Ei ihme, että isännöintiliitto valitsi Kokonnäreen hallituksen vuoden 2014 parhaaksi Pirkanmaalla.

1 kommentti

Asko Salonen Kirjoitettu23:22 - 2.11.2014

Olet kirjoittanut hyvän kirjoituksen As Oy Kokonnäreen kattosaneerauksesta ja siinä yhteydessä lisätystä lämmön talteen otosta.
Tästä Blokista on varmaan moni kiinnostunut, olet kirjoittanut sen erittäin havainnollisesti.

Vastaa