Kyselytutkimukset paljastavat, että isännöintitoimistojen tiedottaminen ja viestintä ei ole halutulla tasolla. Viestinnän ammattilaiset kehottavat käyttämään kaikkia keinoja, että varmistetaan viestien perille meno. Kirjeet postiluukkuun, perinteiset ilmoitustaulut, kotisivut, tekstiviestit, sähköpostit, asukasillat ja sähköiset ilmoitustaulut jne. Lähtökohta lieneekin se, että kaikkia tiedottamisen kanavia kannattaa käyttää, jos siihen löytyy resursseja. Tässä jutussa keskityn taloyhtiön kotisivuihin, koska niiden kunnollinen ylläpitäminen vaatii kallisarvoista aikaa.
Havaintoja:
- Olen ollut asuntosijoittaja yli 15 vuotta. En ole kertaakaan käynyt kyseisten yhtiöiden/isännöintitoimistojen kotisivuilla. Miksi? Katson yhteystiedot kotiin lähetetyistä tiedotteista. Olen yhteydessä asiakaspalveluun, kun vesimaksu muuttuu ja pyydän muutostyölomakkeen isännöitsijältä, jos teen pintaremonttia. Toimintakertomuksen lukemalla seuraan, että taloyhtiöstä huolehditaan asiallisesti. Osallistun kokouksiin silloin, kun päätetään isommista saneerauksista.
- Minulla on isännöinnissä lähes 500 osakehuoneistoa, eikä kukaan ole pyytänyt kotisivuja…vielä. Muutaman hallituksen kanssa on ollut aiheesta puhetta, mutta vielä ei ole hallituksista löytynyt halukasta ylläpitäjää. Taloyhtiöissä eletään pitkäjänteisesti ja suurin osa osakkeenomistajista kaipaa hyvää ja ytimekästä tiedotetta 1-2 kertaa vuodessa. Panostan informatiiviseen toimintakertomukseen, joka toimii samalla hyvänä tiedotteena ”Miten meillä menee”. Pyrin loppuvuodesta laatimaan toisen tiedotteen, jossa kerrotaan ajankohtaisista asioista. Pienessä yhtiössä tämä hoituu sähköpostilla.
- Eräässä yhtiössä (100 huoneistoa) tehtiin laaja putkiremontti vuonna 2014. Menin isännöintitoimiston kotisivuille ja sieltä taloyhtiön sivuille. Sivuilta ei löytynyt sanaakaan remontista, vaikka se oli jo loppusuoralla? Jos on kotisivut, niitä pitää myös muistaa ylläpitää. Tästä esimerkistä voi vetää sen johtopäätöksen, että ylläpito oli jäänyt, koska kukaan ei ollut puutteista huomauttanut. Jos asiakaskunta ei käy sivuilla, niin helposti myös isännöintitoimisto jättää päivittämisen vähemmälle.
Tällä hetkellä taloyhtiöissä asuu paljon eläkeläisiä ilman nettiyhteyksiä. Paperinen tiedote kotiin tuotuna, tulee vielä pitkään olemaan tärkein tiedottamisen kanava. Se myös varmistaa tiedon perille menemisen. Myös tiedotteet ilmoitustaululla ja hissien seinällä tavoittavat asukkaat hyvin. Kannattaa välillä vaihtaa tiedotteiden paperin väriä, niin havaittavuus paranee entisestään.
Tekstiviesteistä on myös hyviä kokemuksia. Uskaltaisin sanoa, että kaikilla on puhelin ja lyhyiden viestien lähettäminen massalähetyksellä on helppoa. Esimerkiksi ”Kellarin lattian maalaus alkaa perjantaina, vielä ehtii käydä varastolla”. Kaikki asukkaat eivät pääse lukemaan ilmoitustauluja, joten silloin tekstiviestit toimii erityisen hyvin.
Kotisivuista ei ole mitään haittaa ja ne kannattaa perustaa, jos hallituksella ja isännöitsijällä on innostusta ja resursseja. Siinä tapauksessa näkisin, että kotisivut painottuisivat pitkävaikutteisten asioiden ylläpitoon ja sieltä löytyisi esimerkiksi yhtiöjärjestys, järjestysmääräykset, energiatodistus, pelastussuunnitelma, kuvia ja hallituksen yhteystiedot.
2 kommenttia