Oma talonmies, oma huoltoyhtiö

Oma talonmies, oma huoltoyhtiö

talonmiesTaloyhtiöissä usein muistellaan vanhoja hyviä aikoja, kun yhtiöllä oli oma talonmies, joka asui yhtiön omistamassa asunnossa. Talonmies oli kaikkien tuttu ja hän tunsi talon kuin omat taskunsa. Työn lomassa oli myös aikaa vaihtaa kuulumisia talon vanhusten kanssa.

Useassa taloyhtiössä on nyt ajauduttu toiseen äärilaitaan. Huollosta ja siivouksesta huolehtii iso konserni, jonka yksi päätehtävistä on voiton tuottaminen omistajilleen. Nimetyt huoltomiehet yrittävät parhaansa, mutta taloyhtiöiden määrä kasvatetaan niin isoksi, että palvelun laatu kärsii.

Tampereen Hakametsässä on käytössä toimintamalli, jossa neljä isoa taloyhtiötä omistaa pienen huoltoyhtiön. Huoltoyhtiön nimi on Kokon Palvelukeskus Oy ja sen tehtävänä on tuottaa isännöinti-, huolto- ja siivouspalvelut omistajayhtiöille. Yhtiön tarkoituksena ei ole voiton tuottaminen, vaan pelkästään hyvän palvelun takaaminen. Itse toimin, isännöintityön lomassa, huoltoyhtiön toimitusjohtajana.

Olemme palkanneet omat huoltomiehet ja siivoojat. Kaikki hoidettavat taloyhtiöt sijaitsevat 200 m säteellä ja työntekijöiden vaihtuvuus on erittäin pientä. Työntekijät ovat omaksuneet toimintaperiaatteen ”meidän taloista pidetään huolta” ja asukkaat ovat omaksuneet ajatuksen ”meidän oma talonmies ja siivooja”. Kokonaisuus on erittäin toimiva ja asukkaat ovat tyytyväisiä. Yhteisöllisyys aiheuttaa myös sen, että asukkaat auttavat talonmiestä esimerkiksi harjaamalla oven edustoja ja tekemällä kevyitä lumitöitä.

Kustannusrakenne pysyy kohtuullisella tasolla, koska huoltomaksuja kerätään vaan sen verran, että huoltotoimintaa kyetään pyörittämään laadukkaalla tasolla. Olen laskenut, että yllä mainittu toimintamalli on taloyhtiöille edullisempi kuin se, että jokainen yhtiö hankkii erikseen isännöinnin, huollon ja siivouksen, palvelun laadusta puhumattakaan. Omistajayhtiöiden hoitovastike on tällä hetkellä 2,40- 3,40 €/m2, ilman vuokrattavia liikehuoneistoja. Alhaisin vastike selittyy lämmön talteenotolla, mutta jos LTO jätetään huomioimatta, niin vastikkeiden keskiarvo on noin 3,20 €/m2. Valtakunnallinen hoitovastikkeen keskiarvo vuonna 2013 lienee noin 3,80 €/m2.

Olen johtanut Palvelukeskusta nyt 2,5 vuotta ja olen entistä vakuuttuneempi konseptin toimivuudesta. Toimintamallia kannattaa harkita, jos useita isoja taloyhtiöitä sijaitsee lähellä toisiaan. Toimitusjohtajan valintaan kannattaa panostaa erityisen paljon. Hänen täytyy kelvata kaikkien omistajayhtiöiden isännöitsijäksi ja kyettävä johtamaan työntekijöitä kannustavasti. Mallin käyttöönotto vaatii rohkeutta ja hyvää yhteistyökykyä.

Kaikki ovat tyytyväisiä ja hoitovastikkeet pysyvät kohtuullisella tasolla…mitä muuta voisi tavoitella?

1 kommentti

Asko Salonen Kirjoitettu13:12 - 16.4.2015

Olen aina ihaillut tällaista huoltoyhtiömuotoa, sillä tällaisella ratkaisulla säästetään melkoiset määrät asuntoyhtiöiden kustannuksia, kun huollettava alue on suhteellisen pieni.
Tällä ratkaisulla pystytään palvelemaan asuntoyhtiöiden asukkaita nopealla aikataululla, eikä kustannuksen karkaa käsistä.
Talvisin lumityöt tehdään pienellä alueella, eikä tarvitse kierrellä ympäri kaupunkia, kuten suuret huoltoyhtiöt ajelevat edestakaisin paikasta toiseen, ja taloyhtiöt maksavat laskun.

Vastaa