Olen aikaisemmissa jutuissa kertonut poistoilman lämmön talteenotosta ja niiden hankkeiden erinomaisuudesta. Ei ole järkevää puhaltaa kalliisti lämmitettyä sisäilmaa taivaan tuuliin, vaan ottaa energiat talteen ja lämmittää saadulla energialla patterivettä ja lämmintä käyttövettä. Tämä on hieno mahdollisuus isoissa taloyhtiöissä, joissa on koneellinen poisto. Myös pienissä yhtiöissä on halua säästää energiaa, mutta jos käytössä on painovoimainen ilmanvaihto, niin yllä mainittu tapa ei ole mahdollinen.
Hoidossani on kolme ”painovoimaista” yhtiötä, joissa kahdessa on öljystä siirrytty maalämpöön ja nyt kolmannessa harkitaan siirtymistä kaukolämmöstä maalämpöön. Kaikissa yhtiöissä energian kulutus on ollut noin 100 – 140Mwh/vuosi. Tilastoni osoittavat, että öljystä-maalämpöön -taloissa toteutunut netto säästö on ollut noin 7000-8000€/vuosi. Nyt kun öljyn hinta on tullut alaspäin, niin säästöt aikaisempaan verrattuna ovat pienentyneet 5000-6000 euroon/vuosi. Nykyisillä öljyn hinnoilla kannattaa vakavasti miettiä, että kannattaako energialähteen vaihto vaiko ei. Hyvä nyrkkisääntö lienee se, että investoinnin takaisinmaksuaika tulisi olla alle 10v.
Toisaalta kaukolämmön hinta on pysynyt vakaasti korkealla tasolla ja herääkin kysymys, että onko kaukolämmöstä irtautuminen järkevää ja kannattavaa? Härmälässä sijaitsevan kohteen (12 huoneistoa/ tilavuus 2400m3) hallitus esittää tulevalle yhtiökokoukselle, että kaukolämmöstä irtaudutaan ja investoidaan maalämpöön. Yhden osakkaan vastustuksesta johtuen, asiaa on selvitetty poikkeuksellisen tarkasti ja monesta näkökulmasta. Rakennusvalvonnan toimenpidelupa on haettu etukäteen (hinta 515,00), tutkittu maaporauksen todennäköinen määrä, haettu sähkölaitokselta ennakkotieto irtautumisen aikataulusta, laadittu paljon laskelmia ja pyydetty tarjoukset kuudelta eri toimittajalta. Kaikkien keskustelujen ja selvitysten jälkeen emme löytäneet syytä, miksi kaukolämmöstä ei kannattaisi siirtyä maalämpöön.
Tässä kohteessa investointi on noin 60.000 euroa sisältäen 34kWh pumpputehon ja lähes 800m kallioporausta. Karkeasti voidaan laskea, että jokainen kalliometri tuottaa 100kWh ilmaisenergiaa/vuosi (800m= 80MWh) ja loppu energiatarve tyydytetään sähköllä. Toinen tapa on tutkia laitteiden COP arvoa. Esimerkiksi COP arvo tietyissä standardiolosuhteissa on 4,0= yhdellä kilowatilla sähköä laite tuottaa neljä kilowattia energiaa. Omien kokemusten perusteella voin todeta, että toimittajien säästöarviot ovat pitäneet hyvin paikkansa.
Tehtyjen laskelmien perusteella kaukolämmöstä kannattaa siirtyä maalämpöön. Härmälässä kaukolämpölasku laskee noin 11.000 eurosta 0 euroon ja vastaavasti maalämpöjärjestelmä kuluttaa 3000-4000 euroa enemmän sähköä. Nettosäästö tulee olemaan noin 7-8000 euroa/vuosi. Investoinnin takaisinmaksuaika on alle 10 vuotta.
Toki kaukolämpö on hyvin toimintavarma ja huoltoystävällinen, mutta myös nykyiset maalämpöjärjestelmät ovat erittäin toimintavarmoja. Esimerkiksi Messukylässä Stiebelin maalämpöjärjestelmä on toiminut yli kolme vuotta ilman yhtään häiriötä tai huoltotoimenpidettä. Yhden kerran lämminvesi ei riittänyt kun paljon asukkaita suihkutteli samaan aikaan. Ratkaisuna kävin paikan päällä ja säädin maalämpöjärjestelmän lämpimän veden esisäätöarvoa suuremmaksi. Mukavaa on ollut myös huomata, että kaukolämpölaitos ei millään tavalla halua estää taloyhtiöitä irtautumasta…päinvastoin.
2 kommenttia