Ennakoivaa energiansäästöä

Ennakoivaa energiansäästöä

energiaAikaisemmin kirjoitin jutun As Oy Kokonnäreen hyvistä kokemuksista, poistoilman lämmön talteenottoon (LTO) liittyen. Säästöjä laskiessani, käsitykseni lämmön talteenoton järkevyydestä on vain vahvistunut. Kaikki hallitukset ja osakkaat eivät kuitenkaan välttämättä uskalla edetä nopeasti ja siksi on tärkeää tehdä tarvittavat varaukset, aina kun rakennukseen tehdään isoja saneerauksia. Esimerkiksi LTO-keruuputkien varaukset on helppoa ja edullista tehdä linjasaneerauksen yhteydessä, kun rakenteet avataan joka tapauksessa. Pari esimerkkiä.

Kahden rakennuksen taloyhtiössä tehdään perinteistä linjasaneerausta, joka valmistuu 2/2016. Betonihormit avattiin, vanhat viemärit ja vesijohdot uusittiin. Avauksen yhteydessä havaittiin, että hormissa on reilusti tyhjää tilaa. Tilattiin lisätyönä LTO putkivaraukset (meno-ja tuloputki). Putket kannakoitiin, eristettiin, testattiin paineenkestävyys ja lopuksi kylkeen kiinnitettiin nippusiteillä sähkökaapeli ja datakaapeli. Putket tulpattiin yläpohjaan ja lämmönjakohuoneeseen odottamaan lämmön talteenottojärjestelmän hankintaa. Tässä tapauksessa molemmat rakennukset putkitetaan, koska talojen välinen kaapelointi uusittiin ja samaan kaivantoon oli helppo upottaa varaukset. Keruuputkien koko vaihtelee 50mm – 63mm, riippuen etäisyydestä lämmönjakohuoneeseen.

Toisessa kohteessa rakennetaan lisäkerroksia kerrostaloon, valmistuminen 12/2015. Urakkaan kuuluu uusi vesikatto ja uudet poistopuhaltimet katolle. Remonttiin oli jo sisällytetty LTO putkivarausten rakentaminen porraskäytävän nurkkaan. Läpiviennit kerrosten välillä on tehty timanttiporauksella. Alkuperäisessä suunnitelmassa oli perinteisten poistopuhaltimien asentaminen, koska ei vielä tiedetä koska LTO-järjestelmä mahdollisesti hankitaan. Kesken urakan pohdittiin LTO-varauksien viemistä vieläkin pidemmälle. Päädyttiin pyytämään tarjous poistopuhaltimista, joissa on jo valmiiksi talteenotto-ominaisuus. Silloin LTO-putket voidaan kytkeä valmiiksi koneelle asti. Laitteet toimivat poistopuhaltimina, kunnes nesteet lisätään keruuputkiin ja lämmönjakoon on hankittu tarvittavat laitteet. Myös datakaapelit vedetään valmiiksi jokaiselle koneelle.

Olen vakuuttunut, että jokainen kerrostalo, jossa on tällä hetkellä koneellinen poisto, tulee siirtymään lämmön talteenottoon jossain vaiheessa. Säästöt ovat niin huomattavia, että ei löydy järkevää syytä olla ottamatta lämmitettyä ilmaa talteen ja säästää energiaa. Investoinnin voi helposti rahoittaa syntyvillä säästöillä. Jos tarvittavat varaukset muistetaan tehdä isojen saneerausten yhteydessä, niin takaisinmaksuaika vain lyhenee.

Vastaa