PELTIKYLPPÄRIN SANEERAUS OSA 2
Tämä juttu on jatkoa edelliseen kertomukseeni, jossa pohjustin tulevaa putkiremonttia. Silloin totesin, että karkeasti ottaen peltielementti kylpyhuoneet voidaan saneerata kahdella eri tavalla: rakennetaan vanhan rakenteen sisään uusi kylpyhuone tai puretaan kaikki vanhat rakenteet kokonaan ja rakennetaan täysin uusi kylpyhuone. Nyt maaliskuussa saimme mahdollisuuden tutustua toiseen vaihtoehtoon, jossa kaikki rakenteet purettiin kauttaaltaan.
Myös tällä työmaalla oli kyse 1970-luvun alussa rakennetusta betonielementtirakenteisesta yhtiöstä, jossa noin 60 huoneistoa. Vastaava mestari otti meidät vastaan ja saimme nähdä eri vaiheissa olevia kylppäreitä, purkuvaiheesta valmiiseen:
Johtopäätöksenä voidaan todeta, että nyt oli kyse on selvästi laajemmasta remontista ja johtoajatuksena on ollut kaiken vanhan rakenteen purkaminen pois. Negatiivista tässä mallissa on vaikeampi asuttavuus remontin aikana ja korkeampi hinta. Positiivista on täysin uuden veroinen lopputulos ilman vanhoja peltirankoja rakenteissa, laajennusmahdollisuudet, vesikalusteiden sijoittelun valinnaisuus sekä selvästi pienempi ovikynnys verrattuna ”vanhan sisään” rakentamisessa.
Haastattelin kohteiden isännöitsijöitä ja hintavertailu ei ollutkaan ihan helppoa. Ensimmäisessä kohteessa oli enemmän asuntoja, joka jo sinällään pienentää hiukan neliökustannuksia. Tässä toisessa kohteessa rakennettiin myös poistoilman lämmön talteenotto ja aurinkopaneelit. Kun huomioidaan remontin sisällön eriäväisyydet, niin voidaan arvioida, että rakentaminen vanhan peltikylppärin sisään on noin 100€/asuinneliö halvempi vaihtoehto.
Tämäkin tutustumiskäynti oli todella opettavainen ja havainnollinen. Erityisen hyvää oli se, että mukana olivat meidän oman remontin arkkitehti-, LVI- ja sähkösuunnittelijat. Näiden käyntien perusteella hallituksen on kyettävä esittämään yhtiökokoukselle jompaa kumpaa korjausvaihtoehtoa ja asiantuntijoiden mielipiteillä on iso vaikutus.