Peltikylppärin saneeraus osa 2

Peltikylppärin saneeraus osa 2

IMG_2347 PELTIKYLPPÄRIN SANEERAUS OSA 2

Tämä juttu on jatkoa edelliseen kertomukseeni, jossa pohjustin tulevaa putkiremonttia. Silloin totesin, että karkeasti ottaen peltielementti kylpyhuoneet voidaan saneerata kahdella eri tavalla: rakennetaan vanhan rakenteen sisään uusi kylpyhuone tai puretaan kaikki vanhat rakenteet kokonaan ja rakennetaan täysin uusi kylpyhuone. Nyt maaliskuussa saimme mahdollisuuden tutustua toiseen vaihtoehtoon, jossa kaikki rakenteet purettiin kauttaaltaan.

Myös tällä työmaalla oli kyse 1970-luvun alussa rakennetusta betonielementtirakenteisesta yhtiöstä, jossa noin 60 huoneistoa. Vastaava mestari otti meidät vastaan ja saimme nähdä eri vaiheissa olevia kylppäreitä, purkuvaiheesta valmiiseen:

  • purkamisen jälkeen jäljellä oli vain tyhjä tila. Eteisen, olohuoneen ja keittiön vastaiset seinät poistettiin myös,
  • vain ilmanvaihtoputket jätettiin eristeineen paikoilleen,
  • kaikki viemärit ja vesijohdot rakennettiin vanhaan pystyhormiin,
  • sähkönousut sekä lämmön talteenoton ja sähköpaneelien liuosputket koteloitiin porraskäytävän nurkkaan,
  • välipohjaan porattiin tarvittavat reiät ja viemäreiden hajotukset tehtiin alapuolisen kylpyhuoneen katossa. Putket ääni- ja paloeristettiin tarkasti. Alas lasketun katon suojiin asennetaan myös vesimittarit,
  • uusi sähkökeskus eteisen seinälle ja katon rajaan kotelointia sähkö-, data- ja antennikaapelointia varten,
  • kaatojen takia lattiapinta nousi muutamalla sentillä. Näin ollen kylpyhuoneen lattia on muutaman sentin korkeammalla kuin muut asunnon lattiat.

IMG_2361Johtopäätöksenä voidaan todeta, että nyt oli kyse on selvästi laajemmasta remontista ja johtoajatuksena on ollut kaiken vanhan rakenteen purkaminen pois. Negatiivista tässä mallissa on vaikeampi asuttavuus remontin aikana ja korkeampi hinta. Positiivista on täysin uuden veroinen lopputulos ilman vanhoja peltirankoja rakenteissa, laajennusmahdollisuudet, vesikalusteiden sijoittelun valinnaisuus sekä selvästi pienempi ovikynnys verrattuna ”vanhan sisään” rakentamisessa.

Haastattelin kohteiden isännöitsijöitä ja hintavertailu ei ollutkaan ihan helppoa. Ensimmäisessä kohteessa oli enemmän asuntoja, joka jo sinällään pienentää hiukan neliökustannuksia. Tässä toisessa kohteessa rakennettiin myös poistoilman lämmön talteenotto ja aurinkopaneelit. Kun huomioidaan remontin sisällön eriäväisyydet, niin voidaan arvioida, että rakentaminen vanhan peltikylppärin sisään on noin 100€/asuinneliö halvempi vaihtoehto.

Tämäkin tutustumiskäynti oli todella opettavainen ja havainnollinen. Erityisen hyvää oli se, että mukana olivat meidän oman remontin arkkitehti-, LVI- ja sähkösuunnittelijat. Näiden käyntien perusteella hallituksen on kyettävä esittämään yhtiökokoukselle jompaa kumpaa korjausvaihtoehtoa ja asiantuntijoiden mielipiteillä on iso vaikutus.

2 kommenttia

jani Lindström Kirjoitettu19:55 - 21.10.2019

Moikka, olen etsinyt tietoa peltikasetti kylppäreiden saneerauksista, koska itsellä sellainen nyt käsillä edessä. Että mitä kannattaa tehdä ja mitä voi purkaa. Ois muutamia isoja kysymyksiä remontin kulusta niin onnistuisko sähköpostitse keskustella asioista?

    Timo Kirjoitettu07:15 - 22.10.2019

    Hei, laitan sähköpostia sinulle, niin jutellaan.

Vastaa