Sukitus vai perinteinen putkiremontti

Sukitus vai perinteinen putkiremontti

putkiremonttiKun taloyhtiössä lähestyy putkiremontin aika, niin poikkeuksetta syntyy myös kaksi leiriä, joista toinen kannattaa sukitusta ja toinen perinteistä mallia. Perinteisellä mallilla tarkoitetaan sitä, että viemärit, vesijohdot, kaikki märkätilojen pinnat ja vesikalusteet uusitaan kauttaaltaan. Usein samalla uusitaan myös sähkö-, antenni- ja dataverkot.  Sukituksessa useinmiten kunnostetaan vain vanhat viemärit ja pinnoitetaan vanhat lattiakaivot, muut pinnat sekä tekniset järjestelmät jäävät entiselleen. Sukitusta on perinteisesti mainostettu halvemmalla hinnalla ja nopeammalla toteutuksella. Omasta mielestäni  sukituksen ja perinteisen remontin välillä on kysymys strategisesta valinnasta seuraavaksi 40 vuodeksi eteenpäin. Kyse ei ole kertasuorituksesta vaan päätös heijastuu taloyhtiön tekniseen ylläpitoon, talouteen sekä yleiseen ilmapiiriin pitkäksi aikaa eteenpäin.

Sukitus on hyvä vaihtoehto silloin, kun esimerkiksi asuntojen kylpyhuoneet ja niiden vesikalusteet on yhtiön toimesta remontoitu 10 vuoden sisällä. Silloin voidaan olettaa, että vesieristeet ja vesikalusteet ovat kunnossa, eikä ole järkeä uudestaan räjäyttää kaikkia kylpyhuoneita auki. Joissain tapauksissa myös vuotavan viemärin korjaus sukittamalla, pohjaviemärin sukitus tai väestönsuojan viemäreiden sukitus on paikallaan. Eräässä yhtiössäni perinteinen putkiremontti tehtiin vuonna 2005 ja samalla pystyviemärit vaihdettiin uusiin valurautaputkiin. Vuonna 2015 viemärikuvauksissa havaittiin, että viemäreiden sisäpinnoite oli pahoin vaurioitunut. Tässä tapauksessa sukitus oli erittäin järkevää, koska kaikki märkätilat oli yhtiön toimesta remontoitu vain 10v aikaisemmin. Taistelu putkivalmistajan kanssa on vielä kesken.

Jos puhutaan yli 40 vuotta vanhasta taloyhtiöstä, jossa ei ole aikaisemmin tehty yhtiön toimesta LVIS-saneerausta, niin lähes poikkeuksetta perinteinen putkiremontti on järkevä vaihtoehto. 50-100 huoneiston taloyhtiössä hinta on tänä päivänä noin 500€/neliö. Pienissä yhtiöissä hinta on korkeampi. Sillä saadaan täysin uudet märkätilat ja vesikalusteet kaikkiin huoneistoihin, uudet vesi- ja viemärijärjestelmät, uudet yhteiset saunatilat, uudet sähkö-, antenni- ja dataverkot, uudet kerrostaso-ovet kaikkiin asuntoihin sekä rappujen ja yleisten tilojen maalauskunnostus. Riippuen kohteesta ja markkinatilanteesta, niin hintaan voi vielä sopia muita ehostuksia kuten esimerkiksi poistoilman lämmön talteenotto-järjestelmän hankinta.

Kaikilla taloyhtiön järjestelmillä ja laitteilla on tekninen elinkaari. Strateginen valinta on siinä, että hoidetaanko elinkaarensa päässä olevat laitteet ja järjestelmät kuntoon keralla= perinteinen putkiremontti vaiko tipoittain seuraavan 40v aikana=sukitus.

Sukitusvaihtoehdossa käy niin, että asuntojen märkätilojen kuntotaso jää erittäin vaihtelevalle tasolle. Osa on alkuperäisesssä kunnossa ja osa on juuri remontoitu. Ennen 2010 remontoiduista ei ole välttämättä tietoa, koska silloin ei laki velvoittanut ilmoittamaan remonteista. Vesieristeet on tehty oikein tai ei, vesikalusteiden kirjo on iso, sulkuja ei ole, liitokset pinnoitetun vanhan lattiakaivon ja vesieristeen tai vanhan ja uuden putken välillä ovat ongelmallisia jne.  Jos taloyhtö on valinnut sukituksen ja asuntojen kylpyhuoneiden remontointi jätetään osakkaiden vastuulle, niin budjetoinnissa on varauduttava siihen, että vesivahinkoja sattuu. Se säästö mikä sukituksessa saavutetaan, on varattava vuosittaisiin budjetteihin, vesivahinko- ja kylpyhuonekorjauksia varten.

Miten tämä näkyy osakkaan rahapussissa. Perinteisen remontin jälkeen rahoitusvastike on korkeampi ja hoitovastike pysyy kohtuullisella tasolla à asumisviihtyvyys on tasaisesti korkealla tasolla ja on turvallinen olo. Kaikkien kylpyhuoneet saneerataan, on sitten köyhä tai rikas. Sukitusremontin jälkeen rahoitusvastike on pienempi mutta hoitovastiketta on nostettava à märkätilat ovat edelleen vaihtelevassa kunnossa ja eletään jännityksessä, että koska seuraava vesivahinko on tulossa. Esimerkiksi sijoittajaosakkaalla ei välttämättä ole intressiä remontoida kylpyhuonetta ennen kuin on pakko. Jos pakkotilanne synty kosteusvaurion kautta, niin maksaja on taloyhtiö.

Jokainen yhtiö tekee päätöksen omista lähtökohdistaan ja omilla perusteilla, mutta on hyvä muistaa, että tämä kyseinen päätös heijastuu taloyhtiön arkeen seuraavat 40 vuotta.

13 kommenttia

TelaKalle Kirjoitettu19:59 - 29.11.2016

Kiitoksia tekstistä mihin nojata kun omissa taloyhtiöissä tulee vastaava eteen. Paljon asiaa pienessä ja helposti luettavassa muodossa.
Käräjäkkukkula teetti sukittamalla ja oli nopea ei tarvinnut vanhusten muuttaa pois eikä itse.
Ei siellä ihan kaikki mennyt ”putkeen” edelleen joitain lattiakaivoja jouduttu korjaan. Mutta oli nopea viemäriremontti voi, että 4päivää ja 8h päivässä vaan meteliä.

Anneli Kirjoitettu10:51 - 29.3.2017

Teknisen elinkaaren lisäksi olisi syytä tarkastella taloudellista pitoaikaa. Taloudellinen pito aika on teollisuudessa paljon käytetty tarkastelunäkökulma, jota voisi tuoda myös taloyhtiöihin.

Jouko Mönkkönen Kirjoitettu11:12 - 29.3.2017

Sukituksista on kokemusta muualla kuin suomessa paljon. Alkuun oli sukituksen kanssa ongelmaa sen vuoksi, että vakuutusyhtiöt eivät ”noteeraanneet” sitä heidän mielestään ”korjaukseksi” vaan ilmeisesti ”väliaikaiseksi paikkauksesksi”? Tämän vuoksi sukituksen laajeneminen oli alussa hankalaa. Nykyisin se hyväksytään korjaukseksi!

    Anneli Kirjoitettu09:30 - 4.4.2017

    Vakutuusyhtiö Dual Finland pitää VTT:n sertifioimalla menetelmällä sukitettuja putkia uuden veroisina. Eli sukitus on uusiminen, ei pelkkä korjaus.

    On tärkeää hupmata, että viemärien uusiminen voidaan tehdä ainakin kahdella tavalla: joko vanhat putket sukittamalla, tai vaihtamalla vanhat putket uusiin.

    Uudet ptket tehdään uusien standardien mukaisesti. Esim. valurautaputken seinämävahvuus on enää 3 -3,5 mm. Sisäpuolinen epoksipinnoitus mikronien paksuinen. Katkaisupinnat pitää työstää, jotteivät ruostuisi.

    Vanhojen 60-luvun valaurautaputkien seinämävahvuus on on 6 mm ja 3 mm sukitus tekee putkesta itsekantavan – Melkein pomminkestävän.

      Timo Kirjoitettu14:58 - 5.4.2017

      Kyllä vaan. Dual taitaa olla tällä hetkellä ainoa markkinoiden vakuutusyhtiö, joka hyväksyy sukitetut putket uusiksi, hyvä niin. Sukitus on hyvä vaihtoehto jos vesieristeet ja vesikalusteet ovat juuri uusittu ja tarpeena on vain viemäreiden kunnostus. Laajemmassa remontissa sukituksen hyödyt yleensä hupenevat, kun joka tapauksessa paikat revitään auki.

      Jouko Kirjoitettu18:59 - 21.7.2017

      Suomessa ei siis vieläkään sukitusta pidetä kunnon uusimisena jos vain yksi vakuutusyhtiö on sen hyväksynyt! Ehkä joku saa vietyä asiaa eteepäin ”oikeissa piireissä”???

Timo Kirjoitettu16:46 - 29.3.2017

Kiitos kommenteista. Mitenkä tuo taloudellinen pitoaika määritellään?

Juha Kirjoitettu10:43 - 4.12.2017

Erittäin hyvä kirjoitus. Putkiremontissa on nimenomaan kyse strategisesta valinnasta.

    Timo Kirjoitettu10:06 - 31.12.2017

    Kiitos ja kyllä näin on!

Nimetön Kirjoitettu21:54 - 16.4.2018

Pienissä kohteissa pitää huomioida osakkaat. Jos niistä huomattava määrä on vanhuksia, niin turha tehdä täydellistä. Jos onnistuu sukittamalla, niin tehdään se. Tehdään uusiksi 20 vuoden päästä. Vanhukset selviää kohtuudella kirkkomaahan. Se on sitten perikunnan murhe, että mitä asunnolla tekevät.

Luulen että päätöksentekoon vaikuttaa paljon vieläkin isännöintialalla oleva suhmurointi, jota Isännöintiliiton palveluverkosto korostaa. Osakkaille lähtökohta on, että nyt heitä huijataan. Jos voi valita, niin ennemmin pieni huijaus kuin suuri huijaus.

Jos asioita riittävästi perustellaan ja urakat kilpailutetaan reilulla tavalla, niin osakkaiden tuska pienenee. Tehdään kunnolla ja taloyhtiön hallinto etsii parhaan mahdolliset tekijät huomioiden hinta ja riittävä laatu. Jälleen kerran avoimuus ja looginen eteneminen projektissa ovat tärkeitä.

    Timo Kirjoitettu07:20 - 11.5.2018

    En usko suhmurointiin…sellainen toiminta loppuu lyhyeen. Kilpailutettu hankesuunnitelma on hyvä työkalu, jos ei olla varmoja, miten saneeraus kannattaa tehdä. Hankesuunnitelmassa kerrotaan eri vaihtoehdot ja suositellaan juuri siihen kohteeseen sopivaa. Ulkopuolisen insinööritoimiston suositus perustuu faktoihin, elinkaariajatteluun ja taloudelliseen järkevyyteen pitkällä tähtäimellä. Yhtiökokous tekee silti lopullisen päätöksen, johon voi vaikuttaa osakkaiden sen hetkinen maksukyky.

kaim Kirjoitettu11:07 - 9.4.2019

Hyvä kirjoitus ja samaa luin muistaakseni joskus myös https://kodinplaza.fi/ sivustolta. Strategiset korjauspäätökset heijastuvat estämättä taloyhtiön arkeen pitkäksi aikaa, joten niihin kannattaa panostaa. Itse olen vieläkin kahden vaiheilla, kumpaa menetelmää suosisin.

    Timo Kirjoitettu13:36 - 9.4.2019

    Menestystä valintoihin!

Vastaa